Každý by se asi chtěl dožít vysokého věku v co nejlepším zdravotním stavu. Dobře se ví, že velká většina velmi dlouhověkých jedinců vděčí za svůj dlouhý věk správné životosprávě. Stále více se ale ukazuje, že extrémně důležitým faktorem je střevní mikrobiom, tedy optimální složení komplexní směsi tisíců různých druhů mikroorganizmů obývajících naše útroby, především střeva. V časopise Nature Aging byla nyní zveřejněna čínská studie popisující výsledky analýzy střevního mikrobiomu 1575 jedinců ve věku 20 – 117 let zahrnující 297 nejméně stoletých. Ukázalo se, že střevní mikrobiom těchto velmi dlouhověkých lidí je daleko podobnější mikrobiomu mladých než (středně) starých lidí z tohoto souboru, a že během sledovaného osmnáctiměsíčního období zůstává tento jejich mikrobiom stabilní. Tato studie potvrzuje podobné dřívější experimentální výsledky na laboratorních zvířatech. Pro praktické využití těchto poznatků k prodloužení lidského věku bude potřeba objasnit podmínky vedoucí k ustavení optimálního mikrobiomu; řada dosavadních poznatků již dlouho ukazuje směrem k optimálnímu složení výživy a celkově zdravé životosprávě. Je otázka, zda se tyto faktory dají nějak uměle ovlivnit i pro ty z nás, kteří z různých důvodů některé z těchto podmínek nemohou nebo nejsou ochotni splňovat.
NEXTEOM
Comentários