top of page

Inovativní biobanking pro každého

Obrázek autoraNEXTEOM

Ultrazpracované potraviny škodí zdraví




Všeobecně se ví, že našemu zdraví nejvíce prospívají potraviny čerstvé, co nejméně “vylepšované” různými přísadami.

Ultrazpracované potraviny (anglická zkratka UPF), včetně baleného pečiva a zákusků, perlivých nápojů, sladkých cereálií a hotových jídel, procházejí mnoha průmyslovými procesy a často obsahují barviva, emulgátory, aromata a další přídatné látky. Tyto výrobky mají také obvykle nadbytek cukru, tuku a/nebo soli, ale nízký obsah vitamínů a vlákniny.

Nynější rozsáhlá mezinárodní analýza dosavadních výzkumných studií (zahrnujících téměř 10 milionů lidí) na toto téma potvrdila, že UPF mají prokazatelně negativní účinky a přispívají ke zvýšení rizika metabolických, srdečních, nádorových a nervových onemocnění a obecně předčasného úmrtí.

Závěry tohoto prvního komplexního přehledu důkazů přicházejí v souvislosti s rychle rostoucí celosvětovou spotřebou UPF, jako jsou cereálie, proteinové tyčinky, šumivé nápoje, hotová jídla a rychlé občerstvení. V USA, Velké Británii a některých dalších zemích tvoří UPF již průměrně více než polovinu celkové stravy, mimo jiné proto, že jsou relativně levné. Strava mnoha mladších či chudších lidí obsahuje dokonce až 80 % UPF. Závěry této důkladné metaanalýzy zdůrazňují potřebu opatření zaměřených na výrazné snížení UPF.

Závěry výzkumu prokázaly, že vyšší příjem UPF byl spojen s přibližně o 50 % vyšším rizikem úmrtí v souvislosti s kardiovaskulárními chorobami, o 48 až 53 % vyšším rizikem běžných duševních poruch, o 12 % vyšším rizikem cukrovky 2. typu, o 40 až 66 % vyšším rizikem úmrtí v souvislosti se srdečními chorobami, obezitou, cukrovkou 2. typu a poruchami spánku, o 22 % vyšším rizikem deprese a o 21 % vyšším rizikem úmrtí z jakékoli příčiny.




původní článek naleznete zde

9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page