Všeobecně se ví, že našemu zdraví nejvíce prospívají potraviny čerstvé, co nejméně “vylepšované” různými přísadami.
Ultrazpracované potraviny (anglická zkratka UPF), včetně baleného pečiva a zákusků, perlivých nápojů, sladkých cereálií a hotových jídel, procházejí mnoha průmyslovými procesy a často obsahují barviva, emulgátory, aromata a další přídatné látky. Tyto výrobky mají také obvykle nadbytek cukru, tuku a/nebo soli, ale nízký obsah vitamínů a vlákniny.
Nynější rozsáhlá mezinárodní analýza dosavadních výzkumných studií (zahrnujících téměř 10 milionů lidí) na toto téma potvrdila, že UPF mají prokazatelně negativní účinky a přispívají ke zvýšení rizika metabolických, srdečních, nádorových a nervových onemocnění a obecně předčasného úmrtí.
Závěry tohoto prvního komplexního přehledu důkazů přicházejí v souvislosti s rychle rostoucí celosvětovou spotřebou UPF, jako jsou cereálie, proteinové tyčinky, šumivé nápoje, hotová jídla a rychlé občerstvení. V USA, Velké Británii a některých dalších zemích tvoří UPF již průměrně více než polovinu celkové stravy, mimo jiné proto, že jsou relativně levné. Strava mnoha mladších či chudších lidí obsahuje dokonce až 80 % UPF. Závěry této důkladné metaanalýzy zdůrazňují potřebu opatření zaměřených na výrazné snížení UPF.
Závěry výzkumu prokázaly, že vyšší příjem UPF byl spojen s přibližně o 50 % vyšším rizikem úmrtí v souvislosti s kardiovaskulárními chorobami, o 48 až 53 % vyšším rizikem běžných duševních poruch, o 12 % vyšším rizikem cukrovky 2. typu, o 40 až 66 % vyšším rizikem úmrtí v souvislosti se srdečními chorobami, obezitou, cukrovkou 2. typu a poruchami spánku, o 22 % vyšším rizikem deprese a o 21 % vyšším rizikem úmrtí z jakékoli příčiny.
původní článek naleznete zde
Comments