Pití kávy má v naší společnosti řadu významů – je to kulturní tradice, prostředek k rannímu „nakopnutí“, či dokonce zdravotní nápoj. Ačkoli v minulosti se zdůrazňovaly škodlivé účinky, klinické studie prokazují, že pití kávy v přiměřeném množství prodlužuje život a snižuje rizika vzniku cukrovky, Parkinsonovy nemoci, kardiovaskulárních chorob a některých typů nádorů. Rozhodně pozitivní účinky převažují nad negativními. Káva obsahuje nejen kofein, ale i stovky jiných biologicky aktivních látek.
Ale jako vždy – všeho moc škodí: nadměrné pití kávy ale může způsobovat problémy – srdeční palpitace (nepříjemně pociťované bušení), nervozitu až úzkostné stavy, poruchy spánku, bolesti hlavy a pálení žáhy. Vážné nepříznivé účinky jsou vzácné. Teprve konzumace ekvivalentu asi 10 gramů kofeinu (tedy cca běžných 50 – 100 šálků) by měla fatální účinky.
Kofein způsobuje krátkodobě zvýšení krevního tlaku a tepové frekvence, a to zvláště u lidí, kteří kávu nekonzumují pravidelně. U pravidelných konzumentů je tento efekt jen slabý. U těhotných žen přílišné pití kávy zvyšuje riziko potratů. Pro většinu dospělých je zcela bezpečných 400 mg kofeinu denně, což odpovídá přibližně 4 šálkům; u těhotných by to nemělo být více než 200 mg. Samozřejmě záleží na druhu kávy a způsobu přípravy. Malé množství kofeinu obsahuje i „bezkofeinová“ káva a samozřejmě relativně hodně kofeinu je i v čaji.
Existují výrazné geneticky determinované rozdíly v rychlosti odbourávání kofeinu v těle – jeho koncentrace v krvi klesne u někoho již za 2, ale u jiného až za 10 hodin. Takže ti pomalí spalovači kofeinu mohou mít daleko větší problémy s usínáním po odpoledním šálku espressa.
U mnoha lidí vyvolává šálek kávy nejen rychlé zlepšení duševní i fyzické výkonnosti, ale také rychlé povzbuzení střevní aktivity a tudíž potřebu odebrat se na WC – důvody zatím věda neobjasnila.
Comentarios