Již několik desetiletí se bere jak samozřejmost, že je zdravější jíst nízkotučné mléko, sýry a jogurty, protože mléčný tuk přidává nežádoucí kalorie a obsahuje mnoho cholesterolu. Novější krátkodobé studie z posledních let ale tuto „pravdu“ zpochybňují, protože nezjišťují žádné významné zdravotní rozdíly mezi lidmi, kteří jedí přírodní nebo více či méně odtučněné mléčné výrobky. Tyto závěry je potřeba ještě potvrdit dlouhodobějšími studiemi, ale je pravděpodobné, že dosavadní výživová doporučení se změní. Nadále ale platí, že mléko a mléčné výrobky jsou zdravou součástí stravy a přispívají k odolnosti vůči kardiovaskulárním chorobám, hypertenzi a cukrovce 2. typu. Při ochuzování mléčných výrobků o tuky přicházíme také o vyloženě žádoucí látky, jako jsou vitaminy A a D. Největší nutriční hodnoty mají jogurty a sýry, protože kromě žádoucích obsahových látek mléka poskytují i cenné produkty kvašení, které svědčí střevnímu mikrobiomu a obohacují jej o prospěšné kvasné bakterie. Probíhají studie, které by mohly změnit i současný negativní názor na mléčné tzv. nasycené tuky.
top of page
1 Comment
Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet
bottom of page
🥛