top of page

Inovativní biobanking pro každého

  • Obrázek autoraNEXTEOM

Jak zhubnout? Krmte správně své střevní bakterie!




Mnoho lidí touží shodit své nadbytečné kilogramy. V poslední době se sice objevily účinné léky, které v tom mohou hodně napomoci, ale existují i jiné cesty. Jedna z nich vede přes podporu zdravého střevního mikrobiomu. V našem zažívacím traktu, zejména v tlustém střevě, totiž žije obrovské množství stovek druhů bakterií a kvasinek, kterým souhrnně říkáme „mikrobiom“. Ty se živí hlavně špatně stravitelnou vlákninou z naší potravy a produkují spoustu různých sloučenin, které umí naše tělo využívat, a to často neočekávaným způsobem. Stále více se ukazuje, že náš mikrobiom zásadně ovlivňuje přímo nebo nepřímo téměř všechny fyziologické procesy v našem těle. Důležité je ale složení tohoto mikrobiomu – některé druhy našemu tělu svědčí, jiné mohou škodit. Klíčové je tedy zejména správné druhové složení tohoto složitého mikrobiálního společenství, které můžeme ovlivnit správnou skladbou toho, co jíme. Zdravý mikrobiom velmi významně spolupracuje s imunitním systémem a může nás více nebo méně chránit před autoimunitními, metabolickými či kardiovaskulárními chorobami, ale ovlivňuje i náchylnost k alergiím, nebo dokonce k některým psychiatrickým poruchám. Zásadně ovlivňuje také to, jak tělo hospodaří s energií a jak ukládá tuk, tedy zda a jak tloustneme. Doposud známe optimální složení střevního mikrobiomu jen v hrubých rysech, ale i to, co je známo, stačí k jasným doporučením. Našemu mikrobiomu nejvíce chutnají potraviny obsahující různé relativně špatně stravitelné typy vlákniny, obsažené hlavně v rostlinné stravě. Taková dieta obsahuje i řadu dalších látek, které prospívají nejen mikrobiomu, ale přímo i našim buňkám. Obzvláště zdravé jsou různé kvašené potraviny (kysané zelí, kimči, kefír, jogurty, či kombucha). Ty obsahují i spoustu oněch kvasných bakterií či kvasinek, které také mohou obohatit náš mikrobiom, nebo se stát jeho potravou. A závěrem důležité upozornění – hlavním důvodem snahy vyhnout se obezitě nejsou nějaké estetické důvody, ale to, že obezita výrazně zvyšuje riziko závažných chorob, zvláště cukrovky 2. typu.



původní článek naleznete zde

10 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Apr 05
Rated 5 out of 5 stars.
Like

Guest
Apr 05
Rated 5 out of 5 stars.

😀

Like
bottom of page